Menu

Films

Films

De Droomvermenigvulderaar

De documentaire vertelt het verhaal van Mustapha Eljarmouni. Mustapha groeide op in een arm gezin in Marokko en leerde daar schaken. Hij kwam in de jaren zeventig naar Nederland en kreeg een autistische zoon. Door middel van schaken wist hij zijn isolement middels te doorbreken.

Hij richtte een schaakschool op en leerde zo 350 kinderen in de Indische Buurt het schaakspel te doorgronden. Dit had effect op de wijk. In de documentaire horen en zien we Hans Bohm, Nick Schilder (Nick&Simon) en ook de beroemde neuropsycholoog Eric Scherder over de effecten van schaken op het brein. De eerste impulsen worden getemperd en dat betekent nogal wat; zeker voor kinderen in achterstandswijken. Moeten we schaken niet net zoals muziek en bewegen opnemen in het curriculum.

WHY?!! Olympic games 2016 in Brazil

Vijftig prominente Nederlanders uit de meest uiteenlopende geledingen van de samenleving – de sport, politiek, het bedrijfsleven en de kunst en cultuur sector – reizen af naar Brazilië om een vraag beantwoord te krijgen: hoe is het ze gelukt? Hoe is het gelukt dat Brazilië zowel het Wereld Kampioenschap voetbal als de Olympische Spelen mag organiseren?

Filmmaker Kees Hoogeveen volgde het gezelschap, legde gesprekken vast, was getuige van discussie en verwarring en maakte een documentaire waarin de Hollandse molen werd afgezet tegen de Braziliaanse samba. Een documentaire over doorzettingsvermogen, cultuurverschillen en Nederland 2028. Via Rio de Janeiro en Brasilia eindigt het vijftigtal in Sao Paulo waar het gezelschap antwoord krijgt op de prangende vraag: do you want to hold the games?

Andere films

Meer Films op mijn Vimeo account

 

Naar Vimeo